2013. november 22., péntek

"Már régen nem a szülő diktál"





A Ritmus c. egészség- és életmód magazint olvasva, megragadta a figyelmemet az alább idézett cikk, mely szintén az eddig elemzett témához kapcsolódik:

„Már régen nem a szülő diktál

Elmúlt már az az idő, amikor a szülők még hihették magukról, hogy ők hozzák a döntéseket a családban – írja a Frankfurter Allgemeine. A legújabb társadalomtudományi felmérések szerint az óvodáskorú gyermekek harmada, a 6-13 éves korú gyermekek szinte száz százaléka maga határozza meg, hogy milyen program legyen a hétvégén, mi legyen a hűtőben, milyen ruhát vegyenek meg a szülők, illetve milyen bútor legyen a szobájukban. Az a klisé viszont megdőlni látszik, hogy a gyerekek a számítógépen csak játszani akarnak. Az internetezési szokásaik szerint első helyen a kommunikáció áll /e-mail/, ezt követi a zenehallgatás, a chatelés, az információgyűjtés és csak ezután következik a játék. Sőt, a tapasztalatok szerint a klasszikus játékok /építőkocka, társas, kirakó/ nemhogy nem vesznek ki a gyerekek életéből, de a 6-13 éves korosztálynál idővel inkább ezek szorítják ki a számítógépet.”



A cikk rámutat arra, hogy ismét a családnál kötünk ki, mely mindennek az alapja, „gyökere”.

Mit ír elő a Biblia?

Péld 22:6

„Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint; még mikor megvénhedik is, el nem távozik attól.” (Károli Gáspár fordítása)

Kol 3:20

„Ti gyermekek, szót fogadjatok a ti szüleiteknek mindenben; mert ez kedves az Úrnak.” (Károli Gáspár fordítása)

A két idézetből is egyértelműen kiderül, hogy a szülőnek kell megtanítania a gyermeket arra, hogy mi a helyes és mi a helytelen, mik a kötelességei és mikhez van joga, nem pedig fordítva.
A gyermeknek pedig mindenben engedelmeskednie kell.

Miért? Meglátásaim szerint a válasz egyszerű: a gyermek nincs azon az értelmi színvonalon, hogy önállóan tudjon hozni értelmes, hasznos és jó döntéseket.

A kötelességeket, jogokat a „kezdetektől” módszeresen meg kell tanítani nekik, amíg felnőtté nem válnak.

Ha mindez a családban nem valósul meg /ahogy azt a második bejegyzésemben már említettem/, a szülők szerepét átveszi az iskola, barátok, TV, internet.

Kedvező azonban, hogy a klasszikus játékok sem vesznek ki a gyerekek életéből, amelyek használata tükrözi az emberi gondolkodás képességét, az alkotás örömét.

Talán azért a gyerekek számára hasznos játékok mégsem fogják kiszorítani az internetet. Hiszen a technika vívmányai azért születnek, hogy számos területen megkönnyítsék és jobbá tegyék az életünket. Az előnyeit kihasználva, a ráfordított idő helyes egyensúlyát kell betartani, s azt a gyerekeknek megtanítani.


A felhasznált cikk forrása:

Már régen nem a szülő diktál. In: Ritmus: egészség- és életmód magazin. 2013. október.
16. p.


A felhasznált kép forrása:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése