2014. április 11., péntek

A meseolvasás az egész családnak öröm





Ismét két interjúrészletet mutatok be a gyermekkori mesékről, a meseolvasásról.

A cikkek a Témában jelentek meg, 2014. április 2-án a 12. és a 4. oldalon:

1./ „Harsányi cenzúrázza a meséket

Harsányi Levente szerint nem mindegy, hogy milyen műsorokat, meséket néznek, illetve hallgatnak gyermekeink. Fontos, hogy a tévében az erőszakmentes és szórakoztató mesesorozatokban kedvenc hőseik kalandjait követve játszva tanulhassanak, míg egy altatómesével kalandos éjjeli utazásra indulhatnak.

… - A gyermekkorból leginkább a mesékkel kapcsolatos emlékeket őrzi az ember.

… - Mindennap megvan az adott helye és ideje nálunk is a meseolvasásnak, nem maradhat ki a program a napi rutinból. Azt vettem észre magamon, hogy… cenzúrázom a meséket olvasás közben, …

…. arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a meseolvasás az egész családot összefogja, hiszen mesét hallgatni és olvasni egyaránt valódi öröm. Ha naponta fél órát mesélünk a gyerekeknek, akkor egész évben egy teljes hetet tudunk együtt tölteni velük a mesék varázslatos birodalmában.”


2./ „Karácsonyig elkészül a Bogyó és Babóca

Tóth Géza filmrendezőt nevezte ki Áder János köztársasági elnök a Színház- és Filmművészeti Egyetem új rektorává. …A Maestro című rövidfilmjével Oscar-díjra is jelölt rendező szerint a magyar rajzfilmek színvonal tekintetében felveszik a versenyt az amerikai és japán szuperprodukciókkal.

…- Az ön alkotásai közül a gyerekek elsősorban a Bogyó és Babócát ismerik. Folytatják a sorozatot?
   -  Eddig 26 epizód készült el, és még idén befejezzük a következő évadot. Karácsonyra tehát már 39 résznél fogunk tartani.

… A rajzfilm nem csak a rendszerváltás óta, hanem a teljes magyar filmtörténelemben hiánypótló, mert jellemzően pici gyerekeknek, az iskola előtti korosztálynak készült.

…- Sokan panaszkodnak amiatt, hogy a magyar gyerekek lényegében nem magyar rajzfilmeken nőnek föl. Ez ön szerint is probléma?

   -  Ezen a téren Magyarországnak vannak adósságai.” 


A felhasznált kép forrása:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése