2013. október 7., hétfő

Köszöntök minden kedves látogatót!


   AND / OR    

Mesterszakos informatikus könyvtáros hallgató vagyok. Blogomban a közösségi háló olvasásra gyakorolt esetleges negatív hatásaival, veszélyeivel kapcsolatos kutatásom eredményeit fogom prezentálni. Úgy vélem, egy rendkívül aktuális témáról van szó, hiszen sokunkat érdekel és egyúttal aggaszt, vajon a közösségi hálók kínálta lehetőségek mennyire téríthetik el a felhasználókat, elsősorban a fiatalokat az olvasástól.




Bejegyzéseimben többek között az alábbi kérdések elemzése kerül terítékre: igaz-e, hogy a „Facebook-generáció” érdeklődését tényleg csak a gyorsan elérhető, rövid hírek kelthetik fel, s ezáltal felületesen olvasnak? Egyáltalán van-e kedvük és idejük a fiataloknak a közösségi háló izgalmas és szórakoztató felületének mindennapos használata mellett olyan „egyszerű” tevékenységekkel foglalkozni, mint az olvasás? Vajon a közösségi hálók világában érvényesül még az egyéni ízlés, vagy pusztán az számít, a többiek mit tartanak jónak? Fontosabbá válhat-e a minőségnél és hitelességnél a „tömegek akarata”, a népszerűség? Van-e ok a pesszimizmusra, vagy a közösségi hálók növekvő ismertsége nem jelenti az olvasás végzetét? Ha nem alaptalan a félelem, miként lehet a kockázati tényezőket minimálisra csökkenteni, és megtalálni a helyes egyensúlyt a social networking és az olvasás között?

Mivel jómagam is több éve aktív felhasználója vagyok két népszerű közösségi oldalnak is, így természetesen a témával foglalkozó forrásokban leírtakat saját észrevételeimmel, véleményemmel, tapasztalataimmal egészítem ki. Ez azonban minden igyekezetem ellenére is szubjektivitást von maga után. Annak érdekében, hogy az objektív nézőpontok markánsabban is képviselve lehessenek, neves olvasáskutatókat is szeretnék segítségül hívni a jelenség vizsgálata során.

Blogom nem egy adott korosztály, célcsoport számára készül. Véleményem szerint bárki számára hasznos lehet, legyen szó a közösségi hálót használó fiatalokról, az aggódó szülőkről, pedagógusokról, nem utolsó sorban pedig a könyvtárosokról. Nem célom, hogy a leírtakkal befolyásoljam olvasóimat akár pozitív, akár negatív irányban. Mindössze eléjük tárom a téma szerteágazó aspektusait, az esetleges veszélyek elhárításának lehetőségeit, s csupán rajtuk áll, mennyire értenek vele egyet, és hogyan tudják azt saját életük, mindennapjaik során javukra fordítani.

Bízom abban, hogy munkám eredményesnek bizonyul majd, s blogom olvasóinak elgondolkodtató, minőségi elemzésekben lesz részük!

Jó olvasást kívánok!


Brém Zsuzsanna


A felhasznált képek forrásai:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése